Їх ацтеки приносили в жертву богам. Що вони роблять в Ужгороді?

Ужгород готується до Нового року, а неподалік ПАДІЮНу замість ялинки можна побачити кольоровий букет яскравих повітряних кульок, прив’язаних до ліхтарного стовпа.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Нічого незвичного, крім того, що кульок багато і вони дуже гарно виглядають. Але газета «Закарпатські оголошення» вирішила розповісти улюбленим читачам трохи цікавого про повітряні кульки.

Чи знаєте ви, наприклад, що хвостик кульки звідки він надувається називається – Пуцко?

Найдивовижніше, що ще стародавні ацтеки, цивілізація яких овіяна численними міфами, досягли небувалих висот у розвитку, але не переставали приносити жертви своїм богам. Серед приношень були і повітряні кулі, надуті з кишок і шлунків тварин. Поверхня куль ацтеки прикрашали самобутньої вишивкою.

Повітряні кульки з’явились у 1824 році завдяки експериментам Майкла Фарадея. Він наповнив мішки з каучуку газом, що дало можливість їм підніматися вгору.  А у 1831 році Нейл Тайлотсон вирішив замість каучуку використати латекс. І завдяки цій ідеї і з’явилися сучасні кульки.

Першочергово наповнені гелієм кульки призначалися для використання в космонавтиці. У 1985 році їх відправили в атмосферу планети Венера.

Куди зникають запущені в небо латексні кулі? Виявляється, вони піднімаються на висоту 5 км, а там починають замерзати. Це призводить до того, що вони розпадаються на шматочки, які потім розлітаються по світу. Іноді вони опускаються на землю і поступово розкладаються.

Читай унікальні новини про Ужгород та область у газеті «Закарпатські оголошення»

Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті

Індекс 23375

zakarpatpost.net