Як закарпатці псують собі здоров’я новорічним Олів’є

Відомо, що свята на Закарпатті – це об’їдання  шкідливими стравами або перепивання алкогольними напоями. Це не лише шкодить здоров’ю, але й є поганим прикладом для дітей. Жирне, копчене, солодке, борошняні вироби підривають захисні сили організму і псують самопочуття.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Про це газеті «ЯСНО» розповіла кандидат медичних наук, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікар-гастроентеролог Наталія КУРЧАК.

-Досвід показує, що після новорічно-різдвяних свят, після Великодня закарпатці частіше хворіють на кишково-шлункові захворювання. Наші релігійні свята відзначаються так, що це порушує всі канони правильного харчування. Тому потрібно дотримуватися хоча б декілька простих правил, аби ускладнення, які виникають після переїдання,  звести до мінімуму. Передусім, не раджу перед святами голодувати, як у нас звикли. Багато хто перед Різдвом цілий день голодує і їсть лише увечері. Цього робити не варто. Якщо ми пропускаємо сніданок і обід, це погано відбивається на нашому організмі. Краще трохи поїсти вранці, в обід і увечері, але не переїдати. У харчуванні також важливо вміти сказати собі «стоп», не їсти те, що для організму є вже зайвим. Також їжа має бути різноманітною. Найкраще вживати овочі у будь-якому вигляді, кому які до вподоби. Вони мають низьку калорійну цінність і багаті на клітковину, вітаміни, мікроелементи. Вони не створюють великого навантаження на наш організм. Також варто дотримуватися правильного водного режиму, особливо під час різних святкувань, тим більше, якщо доводиться вживати алкоголь. Після кожного прийому склянки спиртного, бажано випити склянку води. Не слід зловживати і солодким, газованими напоями, адже це – зайві калорії, плюс газовані води не є корисними для здоров’я. Але якщо вже все ж виникнуть якість проблеми, раджу не займатися самолікуванням. Завдяки рекламі на наших екранах, у нас виникає асоціація, що під час святкувань можна їсти і пити все, а потім прийняти чудо-таблетку і ніяких проблем не буде. У нас дуже широко рекламуються препарати для покращення травлення, люди йдуть у аптеки, купують їх, вживають і забувають про культуру харчування. Така «творчість» інколи призводить не до бажаного ефекту, а до різних ускладнень. Більше про здорове харчування читай  у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76076. zakarpatpost.net