Герпес на губах? Продуло вітром чи невдалий поцілунок?

Зараз на цю тему багато хто дискутує. Навіть у науковців різне бачення щодо герпесу – чим він є насправді і як від нього зцілитися. Дехто переконаний, що ранки можуть зникнути, якщо їх змастити алое, льодом, корвалолом та зеленкою, а генітальний герпес, якщо прийняти содову ванну. Що думає з цього приводу інфекціоністка Галина Генько? Укрінформ поцікавився в лікарки, що спричиняє герпес, як його лікувати і чи можна позбутися його назавжди.

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

– Чому виникає герпес?

– Існує герпесвірус людини (ГВЛ) 1 та 2 типу. Вірус 2-го типу викликає переважно генітально-анальні інфекції, а 1-го – ротової порожнини, губ чи інших частин голови.

– Як саме передається герпесвірус?

– Герпесвірус 2-го типу передається під час незахищеного сексу, а також під час вагінальних пологів, якщо в матері в той момент є загострення герпесу. Герпесвірус 1-го типу може передаватися через спільний посуд, коли інфекція проявляється активно. Більшість людей заражаються ГВЛ-1 у віці до 5 років від батьків чи інших дітей. Під час гоління обличчя є ризик поширити власний вірус з ділянки прояву по волосяних фолікулах шкіри. Це спричинить так званий «герпетичний сикоз».

Люди, що займаються контактними видами спорту, можуть завдяки ударам отримувати власний вірус у нові ділянки тіла, наприклад, щелепу чи вухо. Навіть у стоматологів, що працюють без рукавиць, може з’явитися інфекція нігтів і кутикули після контакту із людиною, в якої гінгівостоматит, який є одним із проявів герпесу. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76076 zakarpatpost.net