Різдвяні прикмети і заборони. Не зустрічайте свято у ношеному одязі

Згідно з традиціями, Різдво святкують три дні: 7, 8 і 9 січня. Переддень Різдва, Свят-вечір прийнято відзначати скромно, здавна це було тихе сімейне свято. Однак увесь різдвяний тиждень бажано  зберігати достаток на столі, тоді наступний рік буде багатим і ситним. У Свят-вечір починаються святки, які продовжуються дванадцять днів – між Різдвом і Хрещенням. У святки було прийнято виряджатися у костюми казкових персонажів і ходити по домівках з колядою, пише Укрінформ.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

У давні часи уважно стежили за тим, на який день тижня припадає Різдво. Якщо цей день випадає на понеділок, то літо буде теплим і багатим на лісовий урожай – гриби і ягоди. Якщо на вівторок – рік обіцяє успіх молодятам. На середу – хороший знак для мисливців і рибалок. На четвер –  буде вдалим для незаміжніх дівчат. На п’ятницю – зима буде довгою, а літо коротким. На суботу – потрібно чекати дощового закінчення зими. А якщо Різдво випадає на неділю, то рік буде вдалим і щасливим в усьому.

Одна з найвідоміших різдвяних прикмет – заборона на шиття і рукоділля. Вважалося, що якщо у Свят-вечір дівчина бере в руки голку і нитки, то у сім’ї протягом року обов’язково з кимсь з домашніх трапиться якась неприємність. Також дівчатам суворо заборонялося гадати.

Небезпека чекала і мисливців, що промишляли у Свят-вечір. За стародавнім повір’ям, з тими, хто виходив на полювання у заборонений день, відбувалося нещастя: хтось не повертався з лісу, замерзаючи там, а хтось ставав здобиччю звіра, на якого полював.

До святкового столу слід було вдягати тільки новий одяг. Саме не випраний і випрасуваний, а виключно новий. Багато хто досі вірить, що якщо зустрів Різдво у ношеному костюмі, йому загрожує невдача у справах. Така сама доля чекає і тих, хто сідає за святковий стіл у чорному.

Також не рекомендувалося виносити сміття з дому до 14 січня (старого Нового року), а 14-го слід спалити його у дворі. Тоді злі духи весь рік вас непокоїти не будуть. Більше цікавих новин  читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76076 zakarpatpost.net