Чому на Святий вечір закарпатських дівчат не пускали до хати

Сьогодні про найцікавіші традиції наших земляків газеті «Закарпатські оголошення» розповів  етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

  • Читай закарпатські новини у газеті «Закарпатські оголошення»

У багатьох селах мало значення те, хто першим на Святий вечір входить до хати. Дівчат та жінок не пускали. Із чим це пов’язано?

Взагалі дуже любили, коли першим приходив молодий хлопець, або дитина. Це символізувало процвітання. Старший чоловік – теж вважався добрим знаком. Але існувала чітка заборона на Святий вечір жінкам кудись виходили, навіть до родичів, навіть коли вони жили поруч, хата в хату. Звичайно, зараз уже такого немає, йде поступове згладжування таких традицій, ряд із них взагалі зникають. Та раніше жінки на це свято не йшли навіть до магазину, ходили всюди куди потрібно лише чоловіки. Дещо поблажливішими в цьому питанні були гуцули, там ходили колядувати і дівчата у складі колядницьких гуртів. А західній центральній частині Закарпаття,  там це було виключено. Навіть якщо в дівчини був голос, як у оперної співачки, колядувати вона не мала права йти. Чоловіки ж могли одягатися і в бабу, якщо треба було, і виконувати різні жіночі ролі. Взагалі ходити колядувати вважалося справою престижною. Це не виглядало так, що прохачі ходять і гроші заробляють, бо абсолютну більшість грошей колядники передавали на церкву, де за заколядовані гроші щось купували для храму. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net