Знайдено останки цуценяти віком 18 тисяч років

Вчені з Шведського центру палеонтології провели дослідження генома цуценяти, якому, як вважають дослідники, 18 тисяч років. Його останки знайшли біля річки в Якутії влітку 2018 року.

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

Однак вченим поки не вдалося визначити походження тварини – вона може бути предком як собаки, так і вовка.

«У шведського центру найбільший в Європі банк ДНК всіх собак світу, але навіть з цією базою даних не вийшло ідентифікувати останки з першої спроби», – заявив Associated Press Лав Дален, професор еволюційної генетики.

Останки тварини спочивали у вічній мерзлоті 18 тисяч років. У цуценятка  дуже добре збереглися молочні зуби, вуса, вії та ніс.

За даними дослідників, це кобель. Також вони припускають, що він є одним з найдавніших домашніх тварин.

Це не перша подібна знахідка на території Якутії за останній час. За словами вчених, рештки стародавніх тварин стали знаходити частіше, зокрема, через глобальне потепління.

«Чому в протягом останнього десятиліття Якутія зіткнулася з такими унікальними знахідками? По-перше, це глобальне потепління. Воно дійсно існує, ми це відчуваємо, і місцеві жителі це сильно відчувають. Зима настає пізніше, весна настає раніше. І друга, дуже серйозна, глибока причина, якій можемо завдячувати так багато знахідок, – це висока ціна на бивень мамонта на китайському ринку», – пояснив Associated Press Сергій Федоров, вчений з Північно-Східного федерального університету. За словами вчених, найближчим часом вони продовжать вивчення мумії цуценяти. Більше цікавих новин  читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76076 zakarpatpost.net