Закарпатці, чи знаєте, чому негайно слід викинути весь свій пластиковий посуд?

Скільки пластикового посуду є у нас вдома? Напевно багато. Але вчені попереджають, що при впливі високих температур пластик може виділяти небезпечні речовини, які здатні провокувати серйозні захворювання.

  • Читай закарпатські новини у газеті «Закарпатські оголошення»

Практично у всіх пластикових ложках, віничках, лопатках, які ми використовуємо при варці та смаженні, містяться олігомери – токсичні речовини, які просочуються в їжу при температурі понад 70 градусів C, пише Укрінформ.

Якщо всередину організму потрапить висока доза олігомерів, вони можуть викликати захворювання печінки і щитовидної залози. Крім того вчені пов’язують олігомери із безпліддям, раком й підвищеним рівнем холестерину.

Дослідження було проведене на тлі поширення інформації про те, що пластмаса, використовувана у харчовій промисловості, може містити у собі безліч токсинів.

Значна частина пластикового посуду виробляється з синтетичних речовин, щоб продовжити термін його служби і дозволити йому витримувати температуру кипіння. Однак результати наукового експерименту над тваринами засвідчили, що ці речовини можуть провокувати утворення пухлини у печінці, підшлунковій залозі та яєчках мишей. Таким чином, можна зробити висновок, що олігомери можуть бути небезпечними і для організму людини.

Незначний обсяг речовини не є небезпечним для людини, але навіть незначне перевищення допустимої норми, може мати незворотні наслідки.

У процесі дослідження науковці вивчили ще й предмети з пластика, які є вдома майже у кожної людини. З 33-х предметів у 10 були виявлені олігомери. Використання цього посуду легко перевищить рівень вмісту токсичної речовини в організмі.

Фахівці рекомендують відмовитися від пластикового посуду, особливо від лопаток і ложок, якими перемішується їжа, що знаходиться на гарячій плиті. Використання тарілок можливе, якщо їсти з них холодні страви. Більше новин про Ужгород та область читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net