За те, що писала лівою, учителька била по пальцях указкою так, що руки німіли

Я народилась шульгою. Однак це слово мені дуже не подобається. Воно звучить так, ніби людина в чомусь обмежена, інвалід. Краще вже називати людей, які в побуті переважно користуються не правою рукою, як більшість, а лівою ліворукими. Хоча й це звучить не надто гарно, бо є чимало приказок на кшталт «у тебе обидві руки ліві», але принаймні трохи краще, ніж шульга.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Чому ліворуких досі вважають прибульцями з іншої планети

Моє дитинство пройшло у радянські часи, коли все, що пов’язане зі словом «ліво» вважалося чимось поганим. Тоді бути ліворуким не дозволяли, дітей переучували у дитсадках, у школах і вистояти вдавалось мало кому. Так було і зі мною. Коли я пішла до школи, знала й читати, і писати… писала, звісно ж, лівою.

Але в мене була дуже добра вчителька. Вона кілька разів зробила мені зауваження у дуже лояльній формі, а коли зрозуміла, що лівою в мене виходить чудово, а правою жахливо, закрила на все очі і більше не сказала ні слова.

Весь перший клас я так і писала лівою. Але за два тижні до закінчення навчального року вона захворіла і потрапила до лікарні. Нам дали на заміну іншу. Вона постійно ходила між партами з указкою і була дуже суворою. Побачивши ручку в мене у лівій руці, щосили вдарила по пальцях. І так робила щоразу, коли я інстинктивно починала писати лівою. Била безжально і сильно. У мене від ударів почорніли нігті і попухли пальці. Вдома я ховала руки, аби їх не побачили батьки. Боялася щось розповідати, бо думала, що отримаю «прочухана» ще й удома. Мене ж попереджали, що писати потрібно правою…

Отже, перший клас я закінчила, вміючи писати правою. Буквально за два тижні вчителька-садистка на все життя перевчила мене писати лівою. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76076 zakarpatpost.net