Жінки можуть мінятися, а кум один на все життя

Чому ти, куме, машину купив кращу, ніж у мого чоловіка

Про закарпатське кумівство ходять анекдоти. Кум для багатьох – рідніша людина, ніж брат, йому прийнято допомагати, його жінки ставлять у приклад чоловікам, він – частий гість у закарпатській хаті. Тож хто такі куми, яку роль вони виконують у житті наших земляків, які про них існують забобони? Саме це і з’ясовувала газета «Ясно».

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

Чому українці хочуть мати все краще, ніж у кума

Кажуть, що кум – це найкращий друг. Про це навіть пригадується анекдот. Потрапив чоловік у аварію. Доправили його в лікарню, у реанімацію. Тут до нього кум проривається. Йому пояснюють, що не можна, постраждалий у комі, нікого не чує, не впізнає… А той з великими сумками, просить безперестанку. Ну, пропустили його в палату… — Ой, куме, біда ж яка… А я тобі сала приніс, гурки домашньої, самогоночки… А ти в комі… — Кома – це ще не крапка. Наливай! – відповів, відкривши очі хворий.

Тож багато наших земляків вважають, що кум – це дійсно рідна людина. Свідками на весілля та хрещеними дітям і справді найчастіше обирають друзів. Церква дозволяє кумами брати дівчат від 13, а хлопців від 14 років.

І все було б добре, якби потім не жінки і не традиційні заздрощі. У нас же прийнято мати хату більшу, ніж у кума, машину дорожчу, ніж у кума і обов’язково заробляти більше, ніж кум. От потім і пиляють жінки своїх благовірних так, що вони й самі не раді успішним кумам.

Однак часто куми справді стають у пригоді, особливо, якщо займають якусь державну посаду… Куму обов’язково виділяють найкращу земельну ділянку, допомагають у різних бюрократичних справах, навіть по блату знаходять, якщо треба, хорошу роботу.

Але це – між чоловіками, бо між ними таки ще може існувати справжня чоловіча дружба. А якщо мова йде про жінок, то тут уже не все так просто. Кожна хоче здаватися кращою хазяйкою, ніж кума, накриваючи на свята якомога багатший стіл, мати гарніше вбрання, ніж у куми, у будинку гарніші меблі, килими, штори, ніж  у куми, розумніших дітей, ніж у куми… загалом список можна продовжувати ще довго. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76076 zakarpatpost.net