Погано переносите холод, не маєте настрою? Негайно на крижану дієту!

Дехто дивується: хіба погода може впливати на стан здоров’я? Фахівці твердять: Може, ще й як. Поганий настрій, болі в суглобах, ломота у тілі, «чавунна» голова, апатія та інші неприємності. Усе це звично списують на погану погоду. І не даремно!

  • Читай закарпатські новини у газеті «Закарпатські оголошення»

За статистикою кожна третя людина на планеті – метеозлежна (стан здоров’я погіршується або поліпшується зі змінами погоди), пише Укрінформ.  Також експерти відзначають, що різкі перепади в погоді можуть негативно відбиватися на стані кожної людини, навіть тієї, що може похвалитися відмінним здоров’ям. Як же захиститися від погоди? Про це ми розпитали фахівця – лікаря-терапевта Гаврила Васильовича Гупала.

– На кого найбільше впливають перепади погоди?

– Різкі перепади погоди впливають, у першу чергу, на людей із хронічними захворюваннями – такими, як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, із легеневими захворюваннями, після виснажливих якихось гострих хвороб. І є люди чутливі, які реагують на перепади атмосферного тиску, на погоду, – наприклад, які страждають на ревматоїдний артрит або інші захворювання рухового апарату. Відсутність сонця впливає на настрій багатьох людей – аж до психічних розладів.

– Як проявляється вплив погоди?

– Вплив погоди може проявлятися через стрибки тиску, прискорений пульс, запаморочення, в’ялість, знижений тонус, сонливість, головний біль, загострені болі у хворих на ревматизм людей.

Людям із хронічними захворюваннями у періоди різких коливань температури повітря слід більш ретельно контролювати свій артеріальний тиск, приймати препарати вчасно, звертатися до лікаря у разі погіршення самопочуття. Для всіх поради – вести більш здоровий спосіб життя – у першу чергу, звернути увагу на повноцінний сон, щоб людина повноцінно висипалась, щоб перебувала на свіжому повітрі й регулярно провітрювала приміщення

Крім того, за порадою лікаря, під час змін погоди слід звернути увагу на більш якісне і повноцінне харчування, збільшивши кількість овочів і фруктів у раціоні, які мають складати половину денного раціону. Крім того, у такі періоди особливо людям із хронічними захворюваннями слід відмовитися від вживання алкоголю і паління цигарок.

– А які саме чинники впливають на стан нашого здоров’я?

– Серед погодних чинників, які впливають на стан здоров’я слід відзначити, насамперед, температуру повітря. Комфортною для організму людини вважається температура повітря від 16 до 18 градусів. При різких перепадах температури (8-10°С на добу) в організмі людини відбувається викид гістаміну – кращого друга алергічних реакцій. Як захистити себе? Перед різким похолоданням дотримуйся щадної дієти, яка виключає шоколад, цитрусові, прянощі і червоне вино.

Підвищена вологість повітря (понад 80 відсотків) також здатна суттєво зашкодити нашому організмові. У групі ризику – люди з хворобами дихальних шляхів. Крім того, кращі друзі підвищеної вологості – простудні захворювання та переохолодження, загострення запальних процесів суглобів і нирок. Як бути? При високій вологості, яка поєднується з некомфортними температурами повітря, необхідно обмежити перебування на відкритому повітрі. Якщо вологість повітря знижена (менше 40 відсотків), то сухе повітря дратує слизову оболонки носа, вона перестає «працювати» і пропускає в організм хвороботворні мікроби і віруси. У групі ризику в цьому разі – алергіки. Що робити? Регулярно промивати ніс розчином слабосолоної або негазованої мінеральної води.

– А як впливає на наш стан атмосферний тиск?

– Найсприятливіший атмосферний тиск для організму людини – 750 мм ртутного стовпа. Якщо це значення відхиляється навіть на 10-15 пунктів, стан здоров’я людини може погіршуватися. Знижений атмосферний тиск (циклон) небезпечний для гіпертоніків і людей, у яких проблеми з серцем, судинами та органами дихання.

Аби захиститися, слід пити більше води, ніж зазвичай, щоб тримати в нормі рівень кров’яного тиску. Принесе користь чашка кави, настоянки лимонника або женьшеню, а також – контрастний душ і міцний тривалий сон. Підвищений атмосферний тиск (антициклон) небезпечний для гіпертоніків, астматиків і алергіків. Антициклон викликає болі у серці, головні болі і нездужання, знижує працездатність, негативно впливає на настрій, може стати причиною сексуального розладу у чоловіків.

Щоб цього не сталося треба вранці і ввечері приймати контрастний душ, регулярно робити зарядку, не переїдати, ввести у раціон їжу, багату калієм (банани, курага, родзинки), вживати вітамін Е.

-Як слід діяти, якщо людина вперше помітила за собою метеозалежність?

– Дуже часто метеозалежність є лакмусовим папірцем якихось серйозніших проблем. Вияви метеозалежності можуть стосуватися порушень як у всьому організмі, так і безпосередньо у тій ділянці, в якій у хворого є патологія.

Якщо ви належите до метеочутливих людей, у боротьбі із природними примхами насамперед потрібно перевірити свій загальний стан здоров’я – звернутися до лікаря, зокрема терапевта, який призначить низку аналізів чи інструментальних досліджень для вияву тієї самої патології.

На жаль, чарівної пігулки або способу, як повністю позбавитися метеозалежності, не існує. Учені дійшли висновку, що головною ланкою у розвитку метеозалежності є порушення діяльності центральної нервової системи, яка забезпечує адаптаційні можливості організму. Тому лікування метеозалежності треба починати з усунення чинників, які обумовлюють шкоду центральній нервовій системі.

Головним способом боротьби із цією недугою залишається дотримання режиму праці та відпочинку, а також правильне і збалансоване харчування. Метеозалежним необхідно відмовитися від шкідливих звичок (сигарети, алкоголь, зловживання кавою, чаєм) і нормалізувати режим дня, відвівши достатній час для сну. А також слід частіше дихати свіжим повітрям. Більше новин про Ужгород, Закарпаття  і світ читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net