Чому закарпатського Хосе ніжно називали Пепіто

Жінка кинула все в Іспанії і поїхала в Україну за чоловіком, але він загадково зник

Історію вражаючого палкого, романтичного, але в той же час неймовірно трагічного кохання розповіла газеті «Ясно» наша постійна читачка Тетяна Тімур.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Із маленьким сином на руках опинилася в чужій державі без грошей

У 1988 році я була в Іспанії. Це була не просто ділова поїздка, я гостювала у друга дитинства. Але як він туди потрапив? Та ще й у радянські часи!

Після війни, а це були 1947-1948 роки, в Ужгороді на Православній набережній, де ми жили, з’явилася жіночка з дитиною. Маленькому хлопчику було років 5. Звали його Хосе. Ми його ніжно називали Пепіто.

Їхній появі всі дивувалися, але виявилося, що приїхали вони в Україну не просто так. Один закарпатець, Йосип Лейбович, коли була іспанська війна, поїхав до Іспанії. Там він познайомився з чарівною дівчиною і між ними спалахнуло кохання. Пара побралася і в молодих батьків народився син. Коли закінчилася війна, батько Йосип повернувся на Закарпаття. Але укладений там шлюб тут не визнавався. Протягом певного часу Йосип листувався з дружиною, яка приїхати сюди не могла, бо на територію нашої держави її не пускали. Іспанія з Радянським Союзом не мала жодних дипломатичних відносин. Утім Йосип кликав кохану до нас все одно. І якось через Червоний Хрест вона дізналася, як можна виїхати до України. Жінка звернулася в цю організацію, і їй дійсно вдалося приїхати в Ужгород до чоловіка. Але тут сталося несподіване. Важко навіть підібрати  слова, аби передати величезну душевну трагедію іспанки, коли вона опинилася в чужій державі, не знаючи мови, із дитям на руках, а коханого не знайшла. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 76076 zakarpatpost.net