Звідки на Закарпатті взялися Гапаки?

Цікаво, що у Франції є місто Гап, а на Перечинщині є традиція смажити жаб’ячі лапки

  • Читай закарпатські новини у газеті «Закарпатські оголошення»

Колись у царській Росії за часів Івана Грозного був відомий дворянський рід Гапаків. Скоріш за все, потрапили вони туди із Закарпаття, оскільки це прізвище притаманне саме нашому краю. Із усієї України найбільш розповсюдженими Гапаки є в Перечинському районі. За даними перепису, наразі є 418 носіїв цього прізвища. За поширенням займає 11806-е місце в Україні. На Перечинщині  на одного носія прізвища Гапак припадає 142 жителів. Це найвища частотність по країні. А в Ужгороді є 129 Гапаків.

Також Гапаки є у Словаччині. Наприклад, був такий художник Степан Гапак, який вчився в Ужгороді у семінарії, а потім переїхав до Праги. Або теж словацький історик Павло Гапак. Найпопулярніші імена, що вживаються разом з прізвищем Гапак: Василь, Марія.

Але звідки в нас взялося таке прізвище. Існують кілька версій. У словнику української мови укладачі гадають, що прізвища Гапак, Гапоненко, Гапон, Гапонова, Гапонюк, Гапонов – похідні від імені Гапа, або Гафія. Однак для нашого краю такі імена не притаманні, тож цю гіпотезу відкидаємо.  Цікаво, що в письмових згадках Гапаки на території Мараморощини, до якої належала більша частина Закарпаття фіксуються з XVI століття, приблизно з 1550 року. Які ж тоді Гафії могли в нас бути? Найвірогідніше, що слово «Гапак» походить від музичного інструмента – губної гармошки, на якому і грали колись наші пращури, а саме – представники роду Гапаків. Це – дешевий інструмент на зразок дримби, а відомо, що закарпатці в ті часи жили дуже бідно. Олена Гапак із Перечина пригадує, що в неї справді була родичка, яка грала на багатьох інструментах, у тому числі і на гапі, яку в деяких районах ще іменують дримбою. Тож найбільш імовірно, що давні Гапаки – це талановиті народні музиканти. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net