Від чого хворіють закарпатці? Як побороти внутрішнього хробака?

Про це розповідає фахівець – доктор біологічних наук, професор Анатолій Васильович МАЛЬОВАНИЙ.

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

– У чому суть профілактики гіподинамії?

– При цій хворобі таблетки, які можна приймати, лежачи на дивані, не допоможуть. Ключ до «викорінення» гіподинамії всього один – це рух. Причому для того, щоб побороти цього внутрішнього «хробака», в якому поєднуються банальні людські лінощі і прагнення спокою та комфорту, зовсім не треба навантажувати себе надмірним фізичним режимом і різкою зміною способу життя. Як запевняють фахівці, для початку достатньо ходити пішки там, де це можливо: від метро до офісу, від будинку до магазину, по сходах на свій поверх тощо.

Ще краще «підключити» до нового режиму 30-хвилинні піші прогулянки, а в ідеалі – пробіжки (вечірні або ранкові). Такий фізичний «стиль» і серце не перевантажить, і поступово розвине обсяг легенів. А якщо вам через сидячу роботу почали допікати болі в попереку, то варто робити спеціальну гімнастику для м’язів спини, і ще ліпше – суглобову гімнастику. Адже в нашому організмі можна нарахувати близько 400 суглобів, і кожен з них потребує руху. Для цього достатньо хоча б 2-3 рази на тиждень виконувати протягом 15 хвилин комплекс спеціальних вправ для суглобів.

Останнім часом набули поширення спортивні центри і фітнес-клуби, регулярне відвідування яких є відмінною профілактикою гіподинамії. Проте відсутність можливості відвідувати спорткомплекси не повинно стати причиною недостатньої фізичної активності. Щоденні піші прогулянки і пробіжки на свіжому повітрі може здійснювати кожна людина. Крім того, корисно мати вдома будь-який тренажер, необов’язково дорогий і великий, адже у кожному домі знайдеться місце для простої скакалки, еспандера і гантелей. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net