Дитину викупали у срібній воді – і вона зцілилася

Гутисько – невеличке село у Бережанському районі на Тернопільщині. За його історію тут кілька разів зовсім змінювалося населення. Заснували село поляки. А коли вони виїхали, туди перебралися переселенці – лемки, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

  • «ПОРАДИ» – корисна та цікава газета для всієї сім’ї

Це чи не єдине село, де добре збереглися усі їхні традиції. До речі, фестиваль «Лемківська ватра» відродили саме тут. У селі досі люди збираються на лемківську Собідку – свято, яке відбувається у ніч на Івана Купала. Саме в Гутиську збереглися залишки поховань турецького війська часів Першої світової війни. Саме турки заклали водогін у селі. Тепер вода з вмістом срібла з цілющих джерел до осель потрапляє без насосів, а завдяки перепаду висот.

Звідси вам не дозволять поїхати, доки не скуштуєте їхньої води. Смак її надзвичайний. Вона дуже холодна, аж викручує зуби. Поряд із джерелом – оселя Степана Бурдаша. Чоловік розповідає, як молодим хлопцем поїхав до Києва, а через 50 років, залишивши усі надбання цивілізації дітям, повернувся додому. Навів лад у будинку, насадив сад та з громадою облаштував срібне джерело. Цілющою водою ділиться з радістю. Повний текст читай у газеті «ПОРАДИ». Купи у кіоску або передплати на своїй пошті!  Індекс 91145. zakarpatpost.net