Де в Україні знаходиться містечко, назва якого навіює страх

Чи знаєте ви, що в Україні була своя оборонна стіна, яку можна порівняти з Великою Китайською… і не лише за функціями, які вона колись виконувала, але й за розмірами. А де жив український Робін Гуд? Або де  знаходиться населений пункт, якого свого часу так боялися, що навіть охрестили його іменем нечистого? – пише газета «ЯСНО».

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

Це – Сатанів, селище міського типу на Хмельниччині. Живуть там менше 2,5 тисяч мешканців, але відоме воно з 1404 року і є старішим  за багато великих українських міст. Сьогодні газета «ЯСНО» розповість вам про це таємниче місце.

Чому така містична і страшна назва

Історики минулого століття стверджували, що в околицях Сатанова на берегах Збруча в X—XI столітті був побудований Звенигород, яким з 1125 року правив Володимир — син князя Галицького. Правда це чи ні – хай вивчають дослідники, а ми помандруємо сучасними вулицями старовинного містечка, яке нині є лише селищем.

Найбільш цікаво, звідки така страшна назва? Невже тут колись водились чорти? Пояснень декілька. За однією з версій, назва містечка походить від слова «сат», що означало велике село. За іншою, колись тут ховалися язичники, які не хотіли приймати християнство. От і прозвали місце їхнього поселення – Сатанів, аби всі боялися. За третьою версією, турецькі яничари після невдалих спроб завоювати містечко назвали густу лісну околицю поселенням «клятого місця».

Також донедавна вважалося, що місто було засноване римлянами. За легендою, римський легіон часів імператора Траяна в 105 році нашої ери проходив на північ від Дністра. На високому березі невідомої річки полководець звернувся до своїх легіонерів: «Сат ау нон?» («Зупинимось, чи підемо далі?»). «Сат!» — одноголосно вигукнуло стомлене військо. З тієї пори виникло тут поселення, яке назвали Сатанів. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net