Site icon zakarpatpost.net

Дідо Алмаш чи печеніги? Чий скарб було знайдено на Закарпатті

переход князя арпада через карпаты.jpg

Про це газеті «Закарпатські оголошення» розповів відомий ужгородський археолог Ігор Прохненко.

Мова йде про скарб, знайдений у Хусті у Х сторіччі

Кому приписати цей скарб? Він є. Угорці сказали, що то їхнє. Звичайно, усе, що красиве – їхнє! Що ж ми маємо? Історичну подію – прохід військ Алмаша, в Ужгороді передача влади Арпаду наприкінці ІХ сторіччя. Тобто скарб угорців! Яких?! Всі кажуть: «Так! Цих угорців! Тут же дідо Алмаш пройшов!  Тут, за легендою , йому та Ардапу турул скинув меч. Він щасливий стояв на Верецькому перевалі. Звичайно, якщо дирхеми, це – багатий скарб, значить – угорський!»

А я кажу: «Стоп!» Ці ж дирхеми мають датування!  У них є своя історія, коли вони з’явилися! Із точки зору логіки вони мали з’явитися раніше, ніж дідо Алмаш пройшов через наші гори. Але ні! Дідо Алмаш пройшов хай буде у 897 році (ІХ століття), а скарб, ці монети були випущені на Срібному Сході  у 30-40-х роках Х сторіччя. Як могли речі з Х сторіччя потрапити у ІХ? Добре. Тоді кажуть, що якщо не так, то якісь торгівці там були. Ну не ходили там торгівці!

Я цю історію зараз бачу по-іншому. Таку історію мало хто сприймає тому що є політичне замовлення. Ми, тобто Україна, хочемо бачити великих слов’ян, хтось, тобто Угорщина, хоче бачити великих угорців. Закарпаття опинилося між молотом і кувалдою. Ми маємо реальну історію, але нас одні змушують говорити одне, інші – інше і спотворивши історію всі задоволені. Всі великі. Але реально ситуація була зовсім іншою. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net

Exit mobile version