В одному з текстів згадується Понтій Пілат.

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

Археологи знайшли в Єгипті не менше 100 написів віком до 4000 років, в одній з їхніх згадується Понтій Пілат, який очолив суд над Ісусом Христом, інформує Ukr.Media.

Археологи провели масштабне дослідження давньої аметистової шахти в Ваді-ель-Худі. Більша частина виявлених написів і артефактів зараз проходить аналіз в лабораторіях. Але вже відомо, що найдавніший напис датується періодом Середнього царства (4000 років тому), велика кількість черепків з текстами належать періоду римського панування (близько I століття до н. е.).

Аметист набув широкої популярності в Єгипті в період Середнього царства, коли фараони Єгипту дізналися, що Ваді-ель-Худі є хорошим джерелом матеріалу.

«Як тільки фараони знайшли його, вони б зійшли з розуму, щоб отримати його», – сказала директор експедиції Ваді-ель-Худі. У часи Середнього царства фараони добували аметист, робили з нього вишукані прикраси і роздавали його еліті і своїм принцесам».

Аметистова шахта поки таїть в собі безліч загадок. Так, неясно, чи були її співробітники рабами або вільними людьми. На користь останнього свідчить відсутність поховань, тобто тіла працівників повертали в долину Нілу для похоронних обрядів. Також стало відомо, що на шахті були солдати. Поки неясно, ким вони були: охоронцями або наглядачами. Але найбільш таємничим моментом залишається доставка води на шахту: вважається, що її брали з Нілу, який розташований в 30 кілометрах від Ваді-ель-Худі.

Під час розкопок команда виявила загадкову 3400-річну стелу з написом імені Usersatet високопоставленого чиновника, який був намісником Куша, території на південь від Єгипту. Це відноситься до часу, коли в Ваді-ель-Худі не проводився видобуток корисних копалин, і місце було закинуто.

У зв’язку з цим у археологів виникає питання, чому хтось спробував перетягнути стелу майже на 19 кілометрів на східну пустелю і залишити її в Ваді-ель-Худі. Але є і більш свіжі тексти. Наприклад, в одному з них згадується Понтій Пілат – римський правитель Іудеї, який, згідно Біблії, очолював суд над Ісусом Христом. Вік цього тексту становить близько 2000 років. Більше унікальних новин про Україну і світ читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net