На Закарпатті зацвіла найдорожча у світі пряність. ФОТОІСТОРІЯ

Незважаючи на те, що днями в Ужгороді трохи засніжило, квіти і далі радують людей цвітінням. Іноформатор газети «Закарпатські оголошення» вийшов сьогодні на фотополювання і знайшов неймовірно гарні шафрани.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Їх можна помітити біля багатоповерхівок у різних частинах міста.

А чи знали ви, що ці квіти є найдорожчою у світі пряністю?

Шафран із його тонким, чарівним ароматом – пряність унікальна за всіма характеристиками, починаючи від зовнішнього вигляду, кольору та властивостей і закінчуючи ціною. Здавна цінувався він на вагу золота, і недарма. Ціна на шафран формувалася під впливом декількох факторів, головними з яких були труднощі вирощування та збору. Сьогодні ціна за 1 кг іранського шафрану становить близько 2000 доларів. Саме в Ірані і збирають до 90% світового врожаю дорогоцінної спеції, як стверджує Вікіпедія. Але навіть у крихітній кількості шафран (ціна якого така величезна) має здатність творити дива.

У період цивілізації, званий античним, шафран був дуже і дуже популярний, але, зрозуміло, тільки серед тих, хто міг дозволити собі придбати його. Вважається, що Клеопатра дуже навіть могла, тому і приймала регулярно дорогоцінні шафранові ванни. До речі, тоді шафран мав ще й славу найпотужнішого афродизіака, й античні спокусниці посипали свої ложа його маточковими нитками. Нині, найпотужніші антиоксидантні властивості цієї квітки, як підтверджують останні дослідження, у кілька разів прискорюють процеси одужання під час різних захворювань, навіть у запущених і важких формах.

У Європі ціна закарпатського шафрану складає приблизно 10 євро. Хоча за золото зараз він дешевший, але все одно  залишається найдорожчою спецією у світі, що не дивно, оскільки його можна використовувати як натуральний лікувальний засіб, що зцілює чи не від усіх недуг.

В Україні шафран занесено до Червоної книги, тому зривати його категорично заборонено! Більше унікальних новин про Ужгород та область  читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net