Хочете котлету з пробірки? Світ на порозі харчової революції

Гадаєте, що м’ясо, яке ми купуємо в супермаркетах, натуральне? Помиляєтесь!

  • Золотце, читай газету «ЯСНО»!

М’ясо, вирощене в лабораторних умовах, може стати цілком банальним продуктом на прилавках вже років через п’ять. Поки фермери готують протести, а вчені відпрацьовують технологію, ми вирішили розібратися в прийдешній харчовій революції: що це за нове м’ясо і з чим його їдять? – пише «Огоньок».

В експериментальній лабораторії в круглій чашці лежить м’ясний фарш – невелика фрикаделька, розміром з ту, що зазвичай кладуть в суп. Щоб виростити цей шматочок м’яса, у вчених з лабораторії Очаківського комбінату харчових інгредієнтів пішло два місяці. І це – тільки початок великого шляху, по якому активно крокують дослідники. За оцінками найбільшої американської некомерційної організації Good Food Institute, що підтримує ідею створення штучного білка, сьогодні в світі кілька десятків стартапів вирощують в пробірках куряче, яловиче, свиняче і рибне м’ясо. Причому третина цих проєктів з’явилася в минулому році і зібрала з тих пір 50 млн доларів інвестицій. Це говорить про те, що виробництво штучного м’яса нарешті стає вигідним бізнес-проєктом.

Аналітики солідної консалтингової компанії AT Kearney в спеціальному дослідженні констатують: на очах з’являється новий сегмент ринку, років через десять штучно вирощене м’ясо завоює до 10 відсотків м’ясного ринку, а це – під півтори сотні мільярдів доларів. Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net