Що має назва закарпатського села до склодувів

Цікаво, що первісно означала назва населеного пункту, адже в Закарпатті відомою є лайка: «Гута би тя трафила» , пише газета «Закарпатські оголошення».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Пробуємо відшукати відповідь у Вікіпедії.

Єдине, що вдається знайти, це скромні відомості про те, що  Гута виникла у середині XVII ст. Засновниками села були переселенці, майстри з виготовлення скла, яких у той час називали гутниками. Згідно з переписом у 1691 року в Гуті жили сім родин склоробів. У 1715-1720 рр. село спорожніло, а в другій половині XVIII ст. було заселено новими переселенцями.

Отже, шукаємо пояснення серед лінгвістів.

«Гутою в давнину називали скляні чи  металургійні заводи. І не лише у нас. У Росії та Білорусі  є  населені пункти із назвами Гута, Гутка, Гутовичі, Гутово. У всіх них колись виробляли скло. Робота була важкою й виснажливою. Він непосильної праці населення часто гинуло. У людей бували інфаркти, кровотечі. Звідси й пішла закарпатська лайка: «Гута би тя трафила». Тобто коли хтось дуже злився, бажав комусь зла, висловлювався саме так, накликаючи на співрозмовника страшну хворобу. Гутою в нас називали також грім і блискавку. Тобто лайка «Грум би тя побив» мала аналогічне пояснення», – каже фольклорист Іван Хланта. Виходить, що назва села походить від склоробів, а негативного контексту тут зовсім не було. Наразі в Гуті мешкають майже 300 осіб, а про скло нині залишилася лише назва. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net