Чому м’ясо з пробірки натуральніше за звичне

Їжу, яку розробляли для космосу, почнуть їсти земляни

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Колись Вінстон Черчилль журився, що доводиться вбивати цілу курку заради того, щоб засмажити крильце або грудку, і припускав, що в світі майбутнього потрібні частини курки будуть вирощуватися самі по собі, без вбивства тварини, зберігаючи при цьому натуральний смак. Продовження настало: вперше штучне м’ясо за цими критеріями було створено в 1971 році в Нідерландах – тоді вчені виростили м’яз морської свинки. Але в серйозних масштабах у той час починання не підхопили,  – пише «Огоньок».

Велися подібні розробки, правда, закриті, і в СРСР – для потреб космічної галузі, щоб вирішити проблему повноцінного харчування космонавтів при тривалих польотах.

– Тоді стояла проблема, як найбільш економно отримати білкову їжу, – розповідає професор Микола Шимановський. – Була навіть теорія, що її можна отримати з… мікробів. Мікроб – це ж клітина, яка складається в тому числі з білків. Мікроби самі ростуть, у них величезна біомаса. Нарощування білкової маси з мікробів, можливо, не найгірша ідея. Але якщо сказати, що котлета з мікробів, напевно, таку їсти не захочеться. Котлета з м’язових клітин молодого бичка звучить приємніше. Як би там не було, широкі дослідження почалися в XXI столітті.

Першою всерйоз вкладати гроші в подібного роду дослідження почала організація PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – «Люди за етичне поводження з тваринами»). У 2008-му PETA пообіцяла премію 1 млн доларів тому, хто створить економічно виправданий спосіб вирощування курячого м’яса в пробірці.

Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net