Долина шафранів у музеї «Старе село» – райський куточок у серці Карпат

Газета «ЯСНО» зібрала три місця в Україні, де варто зустріти весну.

Колочавський музей – скансен «Старе село» щороку потопає в фіолетових квітах. Кожної весни тут спостерігається унікальне природне явище – масово зацвітає рідкісна рослина – шафран Гейфеля, який часто місцеві називають квіткою Місяця. І не випадково. Справа в тому, що період вегетації рослини залежить від фаз нічного небесного світила. Чим більше місячних днів, тим швидше розвивається квітка.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Зазвичай буйне цвітіння квітів триває протягом 20-25 днів, від березня до середини квітня, проте все залежить від погоди.

Ця неймовірна  долина крокусів, що розкинулась посеред дерев’яних будиночків,  просто вражає своєю красою, її часто порівнюють з лавандовими полями Франції.

А що відомо про саму Колочаву? Селом XI століття назвав населений пункт першим назвав відомий чеський письменник Іван Ольбрахт. У тридцяті роки минулого століття там, у найвіддаленішому куточку тодішньої Чехословаччини, до складу якої входило Закарпаття, він знайшов благодатний ґрунт для своєї творчості, описуючи звичаї та побут верховинців. Його герой – не вигаданий, а справжній розбійник Микола Шугай – став тоді відомим на всю країну, а твори письменника – дуже популярними. Згодом Колочава перетворилася на Мекку для чеських туристів.

Повний текст читай у газеті «ЯСНО». Купи газету у кіоску або передплати на своїй поштіІндекс 76076 zakarpatpost.net