Коли відцвітає лісовий нарцис, стається неймовірне

Весняний білоцвіт у нашому краї ще називають козодрес, сколоздрики, біла фіалка, кізобородка, кликоцей, або лісовим нарцисом, пише газета «Закарпатські оголошення».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Про білоцвіт на Закарпатті також існує цікава легенда, поширена вона переважно в Хусті, де на знаменитій Долині нарцисів ранньою весною зацвітають білоцвіти та шафрани.

Згідно з оповідкою, місцевий багач поклав око на вродливу бідну дівчину, однак вона кохала свого сусіда, який був їй рівнею. Не хотіла Марія пов’язувати долю із паном і нехтувала його залицяннями. Тоді він підстеріг дівчину, і коли вона поверталася з подружками із міста, викрав її. Ув’язнена сиділа Марія в темниці Хустського замку і гірко плакала. Степану правдами-неправдами якось вдалося вночі визволити дівчину, однак на світанку пан знайшов закоханих і, палаючи люттю, застрелив обох. На місці, де пролилася кров Марії виросли білі тендітні білоцвіти, а там, де забагряніла кров Степана, виросли сині ніжні шафрани. Побачивши диво, переможене коханням, серце пана не витримало і розірвалося. Також легенда стверджує, що білоцвіт має настільки велику тягу до життя, що з лісових нарцисів, коли вони відцвітають, виростають нарциси вузьколисті. Рослина червонокнижна, зривати її не можна. Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net