Чи знаєте ви, що традиційні на Закарпатті гамбовці китайці готували ще до нашої ери

У нас їх люблять із повидлом, сливами, або сирні. А вони є ще й із куркою, рисом та всякими начинками, або без них.

Називають їх бань-бао. Парові булочки народилися у В’єтнамі, а звідти покочували всім світом.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

У Китаї баоцзи особливо люблять їсти на сніданок, але вживаються вони і в інший час дня. Зарпаз їх можна купити і в замороженому вигляді, для швидкого приготування на пару, або, в разі необхідності, навіть в мікрохвильовій печі. Особливо популярні баоцзи в шанхайської кухні.

Згідно з китайською легендою – зокрема, описаною в класичному китайському романі «Троєцарствіє» – знаменитим стратегом II-III століття н. е. Чжуге Ляном були винайдені маньтоу, початково відповідні рецептурою сьогоднішнім баоцзи, однак, згодом перетворилися в парові булочки без начинки. До періоду правління династії Сун маньтоу позначали пиріжки з начинкою і без, і приблизно з цього часу виникає власне термін «баоцзи» для позначення парових пиріжків з начинкою.

Ви їли вже бань-бао?

Парові пиріжки з різноманітною начинкою на зразок баоцзи популярні і в інших частинах Азії. У тюркських народів, від Середньої Азії до Туреччини, вони відомі як манти; у монголів і бурят – як бууза (в російській формі – пози); у В’єтнамі – бань-бао (англ.) рос .; в Японії – нікуман.

На Закарпаття ці булочки прийшли з Чехії, де їх називають своєю традиційною стравою.

Інформатор газети «Закарпатські оголошення» побачив їх у меню одного з ресторанів Львова, де продають багато видів бань-бао, або гомбовців.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net