Стало відомо, де в Закарпатті жили мавполюди

У історії Закарпаття є неймовірні, навіть сенсаційні події, про які мало кому відомо. Також досі існує чимало міфів, у які вірить більшість. Тож сьогодні газета «Закарпатські оголошення» разом з археологом Ігорем ПРОХНЕНКОМ дізнаватимуться про таємниці Королівського замку, фортеці у селищі на Виноградівщині, де знайдено найдавнішу у Центральній та східній Європі стоянку первісних людей. Тож мова піде про замок Нялаб, побудований на горі вулканічного походження і зруйнований у 1672 році. Ось що він розповів.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

– Чим унікальне розташування Королівського замку

– Ми піднялися на гору до Королівського замку, стоїмо і дивимося на річку Тису. Що бачимо? Унікальну картину! Мрія кожного археолога, кожного туриста побачити одночасно стільки пам’яток, як тут, стоячи на одному місці. Сама гора – це диво. З одного боку – гірська гряда, а за нею – Румунія, з іншого – Тиса, знову гори… А тут – гора просто посеред поля. вона вже сама по собі створена для чогось дивного, чим і став Королівський замок.

Ми з’ясуємо його придуману історію, його реальну історію і його цікаву історію.

Отже, стоїмо на горі і дивимось. У мене були колись львівські студенти. Вони вийшли на неї і кажуть: «У! Кіліманджаро!» Дійсно… Чорна гора на північному заході унікальна! Там царство флори і фауни. Чого там тільки немає! У тому числі – дуже рідкісні види рослин. Але чим це місце цікаве для істориків і для археологів? За цим замком по інший бік – Виноградівський. Дивимось прямо – за річкою Малокопанське дакійське  городище. Нагадаю, що колись на території Закарпаття була дакійська державність… і це в ті часи, коли на інших територіях України державністю і не пахло! Дакійські племена, рухаючись із півдня сучасної Румунії, розгромили тут кельтів і заснували Малу Копаню. Отже… дивимось далі! Що там? Рокосово! Теж знамениті археологічні пункти. Повертаємо ще погляд… А там – взагалі унікальна пам’ятка, про яку всі говорять – королівська стоянка пітекантропів (первісних людей – мавполюдей). А за горою Хуст, Хустський замок. Як може бути в одній місцині стільки всього? А є! Стільки всього можна побачити довкола, стоячи лише на одній точці – на території Королівського замку! Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення» згодом. Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net