Закарпатське Євангеліє 600 років переховувалося, але знайшлося

Цікаво, що написано Королівське Євангеліє не на пергаменті, як було прийнято у ті часи, а вже на папері. У книжці було 360 сторінок – за кількістю днів у році, але дві з них чомусь хтось колись вирвав – заставку і початок останньої глави Євангелія від Івана, де йдеться про апокаліпсис. Рукописна книжка вважається Чотириєвангелієм, містить 4 канонічні тексти – від Матвія, Марка, Луки та Івана, пише газета «ЯСНО».

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Доля Королівського Євангелія склалася дуже цікаво, бо вже в 1405 р. король Сигізмунд віддав Королівський замок  своєму прибічнику Петру Перені. У 1530-х роках цю рукописну книгу нібито ще бачили в замку, а в 1671 за наказом імператора Леопольда замок Нялаб підірвали.

Тож куди поділося Євангеліє? Спочатку воно було в приватній колекції знатної місцевої родини, а потім його передали в монастир.

У  1951 році ігумен Мукачівського монастиря Василь Пронін під час складання каталогу монастирської літератури на одній з полиць, серед латинських і румунських книг, виявив  давнє богослужбове Євангеліє церковнослов’янською мовою. Він казав, що сторінки Євангелія були  пронумеровані олівцем, а Четвероєвангеліє не було нічим означене. Від сирості воно сильно постраждало, розгорнувши книгу, можна було пошкодувати про це: волога зіпсувала біля ? сторінок, літери проглядалися важко. Потім їх змогли прочитати науковці вже під інфрачервоним світлом.  У 1961 році ігумен передав Королівське Євангеліє до Закарпатського краєзнавчого музею, де воно зберігається досі.

Більше прочитай у газеті «ЯСНО». Купи газету зараз! ЗакарпатПост