Site icon zakarpatpost.net

Чому король любив бувати на Закарпатті

User comments

Про це газета «Закарпатські оголошення» розповів археолог Ігор ПРОХНЕНКО.

Що ми маємо від Королівського замку зараз? Ті руїни, які залишила нам історія з ХVІ – ХVІІ сторіччях. А коли ж починається ця історія?

Так, багато хто каже, що в книжках пишеться ІХ-Х сторіччя. Цьому ми не віримо, але сама історія замку цікава. Він відомий як DOMUS REGALIS, тобто будиночок короля. Справа в тому, що в Угорщині протягом певного періоду був король і молодший король (iunior rex Hungariae), який був претендентом на корону. І той молодший король у власних потребах використовував будиночок у Королеві, який начебто за документами належав його матері. Це була хатка, збудована з дерева, у якій зупинялася угорська знать, полювала, відпочивала. Молодший король Угорщини справді любив бувати на Закарпатті. Лише тоді Королево називалося Фелсаз (Felsaz) і вже пізніше – Кірайгаза (Kiralyhaza) – дім короля. Тож там дуже подобалося полювати на зубра, ведмедя та кабана молодшому королю Іштвану V. Саме він у 1262 р. дав вказівку про будівництво на підвищенні Нялаб мисливського будиночка. От саме так Фелсаз почав свою історію.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net

Exit mobile version