У закарпатському лісі росте дерево чарівних паличок і віників для босоркань

Це дерево відоме тим, що з надрізів його кори випливає солодкуватий сік, що твердіє на повітрі у тверду масу крупинок – «манну», яка містить багато поживних речовин, її використовують як лікарський засіб. Ввели ясеневу манну в список лікарських препаратів ще араби, пише газетиа «Закарпатські оголошення».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Цікаво, що в уяві наших предків-слов’ян ясен був деревом, що зв’язує світи людей і богів; уособлював зв’язок між минулим і майбутнім. Це дерево відродження та оновлення. Люди цінували його, вірили в його чарівну і цілющу силу. З нього робили всілякі амулети і обереги. Існувала навіть традиція купати новонароджених біля багаття, складеного з полін ясена. Німці і греки знали про цілющу силу ясена, і застосовували його в лікувальних цілях. Наприклад, сік використовували як протиотруту при укусах комах і змій, кору – для зцілення суглобів, нирок та легенів, а насіння – для лікування водянки.

У Скандинавії ясен вважається деревом світової осі і символом божественної природи людства, казали, що ясен допомагає пізнати наше призначення, пробуджує здібності до ясновидіння, дозволяє дізнатися майбутнє. Але допомагає він тим, хто дійсно цього прагне. Не дарма саме з ясена робили відьмино помело, або як у нас кажуть, віник для босоркань, а ще… не повірите… ту саму казкову чарівну паличку. Для цього брали досить велику гілку ясена і березові прути та скріплювали їх верболозом. Така палиця при розумному застосуванні володіла чудодійними властивостями.  Крім того, з кореня дерева вирізали фігурки людини для використання в лікувальних та інших ритуалах. Вважали, що листя ясена, покладені під подушку на ніч, привернуть пророчий сон. А ще ясену приписували здатність відторгати все темне й недобре, тому з гілочки цієї рослини робили своєрідний індикатор проти темних заклять.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net