Чому наші предки казали, що від дотику з ним згасає вогонь

У давнину люди були впевнені, що саламандра здатна пройти крізь полум’я і воно не заподіє їй шкоди, навіть згасне. Цей забобон у багатьох мовах закріпився в назві саламандри, яка з арабської та персидської мов перекладається «та, що живе у вогні».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Про неї з давніх-давен розповідали найнеймовірніші міфи та легенди. В одних йшлося, що вона безсмертна, а її шкірка лікує від усіляких хвороб, в інших — що це маленький дракон, з якого згодом виросте страшне чудовисько. Давньоримський вчений Пліній-старший писав: «Саламандра настільки холодна, що від її доторку згасає вогонь». У магії Середньовіччя саламандру вважали духом вогню. Насправді ж ці амфібії скоріше є духом води, бо водяться у водоймах, де живуть деякий час перед тим, як вийти на сушу. Найважливіша умова життя для саламандр – волога, тому в суху погоду вони почуваються погано і навіть можуть загинути. Але важливий нюанс. Зі шкіри саламандри виділяється слиз, який і допомагає уникнути негативних наслідків від вогню. Але все ж найчастіше вона рятується від опіків втечею.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net