Що робить біблійне чудовисько у закарпатських лісах

Чи знаєте ви, що в закарпатських лісах водяться сфінкси? Так, так, саме сфінкси, бо таким словом  біолог Климент Тімірязєв охрестив ці дивні рослини. Сфінкс у перекладі з грецької означає чудовисько і є символом загадковості, а лишайники протягом сторіч для вчених залишалися дійсно великою таємницею.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Розгадав її лише в 1867 році німецький ботанік Симеон Швендер. Він пояснив, що лишайники є ніяким не видом моху, хоча на нього і схожі, а поєднанням грибів та водоростей. Цікавий коктейль, правда? Через це вони дуже живучі, можуть співіснувати з іншими організмами, жити на деревах, на огорожах, навіть на дахах будинків або каменях.

Вони легко переносять як люті морози, так і спеку, різне освітлення, великі дози радіації, тому їх на сьогодні існує понад 20 тисяч видів. У Карпатах, наприклад, ми можемо натрапити на кущі ісландського моху,  як на полонині Руна, на Міжгірщині та інших полонинах, оранжеву ксанторію, сірувато-зелені перменії. Вони вважаються індикаторами чистого закарпатського повітря. Якщо довкола багато отруйних речовин – лишайники гинуть. У світі існують навіть лишайникові пустелі, де ці організми вимерли. Через це лишайники ще називають природною сигналізацією. У нашому краї їх справді величезне розмаїття – майже 1600 видів.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net