На Закарпатті у військо брали лише багатих

Про це газета «Закарпатські оголошення» розповів археолог Ігор ПРОХНЕНКО.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Під час битви у Розгоні  загинуло багато знатних людей, бо тоді у військо новобранців не брали, а лише багатих і впливових, тобто знать, яка мала можливість купити собі зброю, утримувати коня, мала прислугу. Тож деякі з цієї еліти загинули, штурмуючи Королівський замок, про що можна знайти свідчення в документах. На цей період це вже був укріплений кам’яний замок і з початку ХІV сторіччя почалася його нова історія.

Замок захопили, зруйнували під час штурму… тож що з ним робити надалі? Король подумав і каже: «Усе ж потрібний… Як-не-як це ж був королівський замок, це – наш маєток, пов’язаний з нашою історією, треба відбудувати його по-новому. Хто візьметься?»  Зрозуміло, що коли король питає, зразу знайшлися охочі. Зголосився один зі знаменитих представників на території Закарпаття – Томаш, який був комендантом Мукачівського замку, що на той час уже існував (ХІV сторіччя). Він сказав: «Я займуся відбудовою!» Але запропонував: «А можна так, щоб я його відбудував і щоб він був начебто королівський, але я б його взяв собі». Король погодився і відповів: «Та він що… недобудований… бери!» Цей момент засвідчує  маса документів, як король видає грамоти сприяти відбудові Королівського замку, бо все, що робиться – це на благо корони, а якщо корони – значить Бога, тобто пішла всяка підтримка. І невдовзі замок відбудували. А що далі?

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net