Якщо у лісі цих рослин багато – значить, екологічна обстановка сприятлива

Інформатор газети «Закарпатські оголошення» у лісі під Ужгородом знайшов на деревах одразу декілька видів лишайників.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Лишайники вважають на планеті довгожителями. Вони живуть від 50 до 4500 років, не мають коренів, ростуть повільно, орієнтовно сім міліметрів на рік. За віком лишайників, що може сягати кількох сотень чи навіть тисяч років, у геології встановлюють вік льодових рельєфів.

Тому якщо у лісі лишайників мало – значить, екологічна обстановка тут несприятлива. Зате коли під час прогулянки лісом ви побачили різні лишайники, значить, варто затриматись на тому місці, відновити сили, просто насолодитись красою. Не хвилюйтесь, якщо лишайник, який вам потрапив на очі, росте на дереві. Він не є паразитом і не завдає рослині ніякої шкоди, не п’є з неї ніяких соків, усе що йому потрібно для життя – це сонце і повітря.  Щоправда, лишайник може стати й непоганим укриттям і місцем розмноження для комах-шкідників. Насправді ж лишайник живе від дощу до дощу: у засуху він стає сухим, його можна розтерти в порох. Та як тільки відчує живильну вологу, оживає. Відмираючи, утворює корисний для інших рослин перегній.

Повний текст читай у газеті «Закарпатські оголошення». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс 23375. zakarpatpost.net