В Ужгороді розквітають квіти, цибулина яких колись коштувала дорожче за будинок

Ужгород вкривається тюльпаноквітом. Останні роки цих рослин у місті так багато, що Ужгород став не лише сакуровою, але й тюльпанною столицею України.

Раніше газета «Закарпатські оголошення» писала про те, що малюсінькі тюльпани розквітають на Фединця. Тепер вони цвітуть уже й на площі Поштовій.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Існує легенда, згідно з якою турецький правитель був закоханий в прекрасну дівчину. Коли наближені повідомили йому, що його кохана мертва, знавіснілий від горя правитель піднявся на високу скелю і кинувся вниз. Через деякий час на місці його загибелі виросли червоні тюльпани, що стали символом любові і відданості. Тож сьогодні тюльпани різних кольорів мають власне символічне значення. Так, червоні тюльпани (як і інші квіти яскраво-червоного кольору) символізують любов і пристрасть, жовті – багатство, а білі є проханням про прощення. Був час, коли тюльпани стали найдорожчими квітами на планеті. В 1600-х роках вони коштували більше за будинки, або в 10 разів більше, ніж заробляв кваліфікований майстер за рік. Це було в розпал «тюльпанової лихоманки», у 1634-1637 роках. В Османській імперії зображення тюльпанів наносили на тканину, посуд, плитку для стін та підлоги. Турки вважали тюльпан символом достатку й поблажливості. Взагалі час найбільшого розквіту Османської імперії часто називають «епохою тюльпанів». А назва рослини  походить від перського слова «delband», що означає тюрбан. Як і деякі інші квіти, тюльпани є їстівними. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост