На Закарпатті цвіте цілюща пшінка

У народі пшінка має багато назв: заячий салат, козяча трава, небесна картопля, маслянка.

Найпоетичнішою назвою є весняна зірка. Не випадково, адже блискучі, неначе покриті лаком, пелюстки сяють на сонці золотими блискітками. На ніч і в дощову погоду квітки закриваються, щоб зберегти тепло і захистити пилок від вологи. Цікаво те, що, навіть, у хорошу погоду за декілька годин до дощу, квітки закриваються, та так щільно, що можна подумати, ніби це лише бутони. Отже, пшінка – своєрідний барометр, який може передбачати погоду.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

У голодні роки вареними коренебульбочками пшінки рятували людей, особливо дітей. Раніше з одного куща можна було зібрати до 30 бульб, які варили і їли. Кажуть, що на смак вони нагадують картоплю.  Це рятувало людей від голоду та хвороб. З молодих листків готували весняні салати, борщі, а бутони квітів маринували і вживали як гостру приправу.

А ще ця рослина широко застосовувалася нашими пращурами, як засіб для зцілення. Відваром із коренів лікували рани, кашель та алергію. Зараз же ми просто милуємося цими дивовижними рослинами і багато хто не знає, якими вони є народними рятівниками. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост