За що ужгородські мурахи страчують собі подібних

Після зими ужгородські мурахи, щоб зігріти свій мурашник, починають вилазити з нього і приймати сонячні ванни. Потім вони повертаються назад в мурашник, приносячи на собі тепло. Це – науковий факт. Інформатор газети «Закарпатські оголошення» зробив фото цих милих комашок і ділиться з вами цікавими фактами про їхнє життя.

Чи знали ви, що не всі мурахи настільки працелюбні, як це прийнято вважати. Спостереження показали, що 80% мурах займаються суспільно корисною працею – чистять житло, збирають корм; зате інші – б’ють байдики. Ситуація не змінилася навіть після того, як учені прибрали частину «працюючих» мурашок. У тих «трудяг», що залишились, діяльність закипіла з подвоєною силою, а нероби так і залишилися не при справах. Можливим поясненням такої дивної поведінки мурашок може служити або їх похилий вік, або патологічна лінь.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Дослідження також показали, в чому секрет майстерного орієнтування на місцевості мурах. Раніше вважалося, що мурашки знаходять дорогу додому завдяки особливим ферментам. У ході дослідів, проведених над комахами, було доведено, що насправді мурахи … рахують та відстежують свої кроки! На тілі мурашки є особливий «крокомір», який і відміряє відстань до мети.

Цікаво, що мурахи ніколи не сплять! А чи знали ви, що у мурашнику діє своя система покарань. Наприклад, якщо здорова мураха, що займається пошуком їжі, кілька разів поспіль повертається в мурашник ні з чим, її «стратять». У той же час зовсім по-іншому поступають ці комашки з тими, хто втратив працездатність внаслідок каліцтва. Їх годують до тих пір, поки ті здатні просити їжу. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост