Чи знаєте ви, де ростуть найстаріші і найунікальніші дерева Закарпаття

У закарпатських лісах ростуть унікальні дерева. Газета «Закарпатські оголошення» зібрала для вас цікаві дані про наше природне багатство, про які ви, можливо, не знали.

На планеті Земля нараховують понад трьох трильйонів дерев (3 тис. млрд), а це більше, ніж число зірок у нашій галактиці! Якщо просумувати це число у секундах, то для цього потрібно буде рахувати майже 100 років. На кожну людину припадає близько 408 дерев.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Щороку люди вирубують 15 млрд дерев у зв’язку зі своєю діяльністю, плюс потрібно враховувати ще пожежі, які регулярно стаються. В середньому, щороку люди висаджують взамін близько 5 млрд дерев. А за весь час існування людської цивілізації Земля втратила половину свого лісового покриву. У Індії волонтери за 12 годин висадили рекордну кількість дерев – понад 66 мільйонів. В акції на підтримку Паризької кліматичної угоди взяли участь півтора мільйона осіб, плантація розташована в басейні річки Нармада в штаті Мадхья Прадеш. Індійцям вдалося побити власний рекорд дворічної давності, коли було посаджено за раз 50 млн дерев.

А ще там коренів лерев та із ліан плетуть мости через ріки. На виготовлення такого мосту потрібно 15 років, але він дуже довговічний і…як-не-як… живий!

Торік Київський еколого-культурний центр разом із картографічним онлайн-сервісом Visicom Maps розробили та запустили інтерактивну онлайн-мапу старих дерев України. На території Закарпатської області визначено 12 дерев-старожилів. Три знаходяться в Ужгороді – ясен, два тиса та платан. По одному древньому дубі розташовано у Берегові, селі Крайниково Хустського району, Плав’я на Свалявщині. Ще три дубові гіганти неподалік села Стужиця Великоберезнянського району. Найстаріші липи краю ж ростуть на території санаторію “Карпати” Мукачівського району та неподілк села Бронька Іршавського району. Останнім у списку дерев-старожилів є золота тополя розташовано у селі Велика Бакта на Берегівщині.

У 2007 році 6,1 тис. гектарів букових пралісів на території Стужиці було включено до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

На територію парку відвідувачів манять і славнозвісні  дуби – старожили – Дуб «Чемпіон» та «Дідо-дуб». Ці дерева  є унікальними пам’ятками природи.

Вік «Дідо-дуба» – від 1100 – 1200 років, обіймище його стовбура 9,1 метра, а висота – більше 30 метрів.

Дуб Чемпіон знайдено начальником Державної служби заповідної справи П. І. Гриником. Дерево є найстарішим дубом України, його вік оцінюють у 1300 років. У 2010 році Дуб Чемпіон став Національним деревом України, перемігши у Всеукраїнському конкурсі. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост