Як потрапили сакури на Закарпаття

Сьогодні довкола того, як Закарпаття перетворилося на українську Японію точаться суперечки. Існує офіційна і неофіційна версії. Згідно з офіційною, японські вишні вперше висадили в Ужгороді у 1923 році чехи.

Тоді Закарпаття входило до складу Чехословаччини і її президент Томаш Масарик зробив дуже багато корисного для цього краю…. а ще він любив унікальні рослини, тож аби зробити Ужгород привабливішим, наказав висадити в ньому сакури та багато інших цінних дерев, наприклад, липову алею, яка є іншою відомою окрасою міста, пише газета «Закарпатські оголошення».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Щодо неофіційної версії, то легенд декілька. Розглянемо лише дві найбільш поширені. Так от. Згідно з першою, сакури завезли на Закарпаття значно раніше, ще за часів Австро-Угорщини. Тоді японські купці їхали до угорського короля і вирішили заночувати в Мукачеві. Місцеві побачили дерева, які вони везли в подарунок високому вельможі і подумали, що то дуже цінний сорт черешень… але в себе залишати їх побоялися, тому повезли в Ужгород і продали. Так сакукри й потрапили до сьогоднішньої їхньої української столиці.

А іншу легенду читай на ЗакарпаПост згодом. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост