Сакури в Ужгороді висадив закоханий політик заради справжньої принцеси

Початок тут.

Інша легенда також пов’язана з Угорщиною і її правителями.

Кажуть, що Єлизавета, дружина Франца Йосипа, що був імператором Австро-Угорщини, до складу якої входило Закарпаття, ніколи не кохала свого чоловіка. Тоді шлюби серед правителів високого рангу справді укладалися з метою зміцнення держави, а не через кохання, пише газета «Закарпатські оголошення».

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Тож вродлива і пристрасна баварська принцеса якось закохалася в угорського політика Дюлу Андраші. Почуття виявилися взаємними. Але оскільки жінка була заміжньою, зв’язок пара ретельно приховувала. Досі навіть історики стверджують, що герцогиня Марія Валерія була донькою не Франца Йосипа, а Дюли. Підтвердженням цьому може бути хоча б те, що народжувати доньку Єлизавета поїхала до Буди (сьогодні це – частина  Будапешта). Більше того, імператриця часто їздила у мандрівки Угорщиною і аби про кохання ніхто не дізнався, часто побачення проходили в Ужгороді. Якось японський посол подарував Францу Йосипу картину з зображенням сакури. Жінці вона так сподобалась, що вона мріяла відправитись до Японії, аби на власні очі побачити їхні вишні у період цвітіння. Про свої плани вона поділилася із Дюлою. Але закоханий угорець боявся відпускати її до далекої країни. Тому аби порадувати імператрицю, закупив сакури і 22 квітня 1868 року, коли народилася Марія Валерія, висадив їх в Ужгороді. А наступної весни, коли вони розквітли, запросив Єлизавету  до їхньої власної маленької Японії. Дюла казав, що цвітуть дерева на честь їхнього спільного кохання та маленької доньки, яка навіть не підозрювала, хто є її справжнім батьком.

Сюрприз так сподобався імператриці, що відтоді вона щороку приїжджала милуватися сакурами до  Ужгорода таємно від чоловіка. А Дюла, щоб ще більше догодити Єлизаветі, насадив японські вишні мало не на всій території Закарпаття – від Ужгорода до Тячева. Після смерті Єлизавети більшість сакур висохли, але ужгородці, яким також дуже сподобались японські вишні, продовжували їх вирощувати.

Тож що тут правда, а що вигадка – невідомо, але те, що сакури полюбили закарпатську землю залишається незмінним фактом.  Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост