Із Великоднем, закарпатці! Пасха. Історія свята

19 квітня православні християни східного обряду відзначають Великдень (Пасху)

Слово “Пасха” походить від назви старозавітного єврейського свята Песах. Тора, до якої входять перші п’ять книг Старого Заповіту, говорить про Пасху як про найважливіше свято. Зокрема, про це докладно сказано в 12 розділі книги Вихід. Для єврейського народу Пасха була нагадуванням того, як Бог звільнив їх від єгипетського рабства.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Слово “Песах” на івриті означає “той, що минув, пройшов мимо” і нагадує про те, що ангел смерті оминув єврейські будинки, знищуючи первістків Єгипту. За біблійними переказами, на Пасху євреї заколювали пасхальне ягня і мазали його кров’ю одвірки дверей, щоб ангел-губитель не зайшов до їхніх осель. Біблія наказує євреям здійснювати Пасху щороку і передавати традицію з покоління в покоління.

“І станеться коли запитають вас ваші сини: Що то за служба ваша? то відкажете: Це жертва Пасха для Господа, що обминув був доми Ізраїлевих синів в Єгипті, коли побивав Єгипет, а доми наші зберіг”, пише Укрінформ.

У Новому Завіті ми бачимо, що Христос також святкував Пасху (Песах): “І послав Він Петра та Івана, говорячи: Підіть, і приготуйте нам Пасху, щоб її спожили ми”.

Саме напередодні свята Песах, коли за традицією відбувається седер, учні зібралися разом. В Євангелії ця подія описана як Таємна вечеря. Слід зауважити, що в ті часи не святили паски, не їли крашанок. Ця церковна традиція з’явилася значно пізніше, вже після смерті і воскресіння Ісуса Христа.

Однак, на відміну від старозавітної традиції, зібравши своїх учнів, Ісус говорив про Пасху не так, як це було прийнято раніше. Він говорив не про минуле, а про майбутнє: “І промовив до них: Я дуже бажав спожити цю Пасху із вами, перш ніж муки прийму. Бо кажу вам, що вже споживати не буду її, поки сповниться в Божому Царстві вона. Узявши ж чашу, і вчинивши подяку, Він промовив: Візьміть її, і поділіть між собою. Кажу ж вам, що віднині не питиму Я від оцього плоду виноградного, доки Божеє Царство не прийде. Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене! По вечері так само ж і чашу, говорячи: Оця чаша Новий Заповіт у Моїй крові, що за вас проливається”.

Ісус говорить про Себе як про жертву. Він хотів, щоб учні зрозуміли, що Він і є справжньою Пасхою для людства, тим Агнцем Божим, що приноситься в жертву за багатьох.

Отже, згідно віровченню, щоб врятуватися від суду Божого над грішниками («бо всі згрішили…») і від ангела-губителя, який є сатана, кожна людина має прийняти пасхальну жертву – Ісуса Христа – в своє серце. В іншому випадку Бог засудить грішну людину до вічного покарання. “Тоді скаже й тим, хто ліворуч: Ідіть ви від Мене, прокляті, у вічний вогонь, що дияволові та його посланцям приготований”.

Під час старозавітної Пасхи було дуже важливо, щоб кожен член сім’ї сам особисто споживав агнця. Неможливо було зробити це замість когось. Сьогодні це говорить також про особисту відповідальність кожного віруючого і особисте усвідомлення пасхального дійства.

Що необхідне для порятунку від вічної смерті? Згідно Євангелії, є одна важлива умова – віруючі повинні прийняти Ісуса Христа, як свого особистого Спасителя.

Для цього необхідно зробити три речі: спершу визнати себе грішником, потім покаятися (відмовитися від грішного способу життя) і повірити в те, що прощення отримано.

Також, згідно біблійної доктрини, спасіння неможливо заслужити самотужки, воно дається по благодаті і приймається тільки вірою! Але це зовсім не означає, що тепер вже немає необхідності чинити добрі справи. Щодо діл, то змінюється тільки мотивація. Добрі справи ми вже робимо не від страху покарання, а з любові до Творця. З вдячністю до Месії — Христа, Який замість нас постраждав на Голгофі, звільнивши від заслуженого нами покарання. Це добра новина. Зі святом вас! Христос воскрес! Воістину Воскрес!

Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост