Релігійні люди менше здатні любити тварин

Утримання домашніх тварин стає все популярнішим у всьому світі, і найбільші популяції домашніх собак і кішок утримують жителі США та Китаю. Вважається, що вони позитивно впливають на фізичне і психічне здоров’я.

Емоційний контакт з улюбленим вихованцем знижує прояви тривожності і депресії, створює почуття причетності до єдиного природного світу, пише Укрінформ.

  • Рекламуйся у газеті «Закарпатські оголошення»! Тел. 050 222 50 50

Американські дослідники Самуель Перрі і Райан Бердж помітили, що подібні психологічні функції нерідко виконує релігійність. Участь у церковних обрядах і парафіяльна активність залучає у суспільне життя, повне соціальних контактів, допомагаючи багатьом впоратися і з тривогою, і з депресією. Тому соціологи вирішили з’ясувати, як корелюють між собою релігійність й утримання домашніх вихованців. Результати цієї роботи представлені у статті, опублікованій в Journal for the Scientific Study of Religion.

Автори використовували дані, зібрані під час проведеного у 2018 році загальноамериканського опитування General Social Survey. Були проаналізовані відповіді про утримання домашніх тварин, а також про релігійні погляди, звички і релігійну практику 700 учасників опитування, з яких 74,9 відсотка мали собаку і 40,3 відсотка — кішку.

З такої вибірки не варто робити далекосяжних висновків. Однак, деякі результати виявилися досить цікавими. Насамперед, з’ясувалося, що чим більш активно проявляє себе людина у релігійному житті, тим менш імовірно, що у неї буде яка-небудь домашня тварина. Ця кореляція підтверджує первісне припущення вчених: потребу в емоційних контактах з оточуючими релігійні люди схильні задовольняти у своїй громаді, а не з кішкою або собакою.

Цікаво також, що дуже релігійні люди виявилися менш схильні заводити кішку. Можливо, це пов’язано з тим, що вони мають більш екстравертний характер, завдяки якому активно беруть участь у житті своєї громади — і одночасно більш схильні вибирати собак. І навпаки, інтроверти, для яких соціальні взаємодії складні, частіше заводять кішок, більш близьких їм по характеру. Більше ексклюзивних закарпатських новин читай у газеті «Закарпатські оголошення». ЗакарпатПост