Дивовижний закарпатський Тячів у весняному сакуровому цвіті. ФОТО

Тячів – одна з перлин Закарпаття. Невелике містечко з населенням трохи більше 9 тисяч осіб  і яскравим закарпатським колоритом, цікавими архітектурними пам’ятками та затишними вулицями здатне закохати в себе абикого.

Там побував і агент газети «ЯСНО».

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Останнім часом місто стало затишним, його гарно впорядковано і засаджено деревами, серед яких багато сакур. Тепер саме пік їхнього цвітіння.

А загалом у Тячеві багато гарних старовинних церков, є кілька цікавих пам’ятників у центральній частині.

Заснований Тячів у середині XIII ст., але люди тут жили значно раніше. Зокрема, 1967 р. біля консервного заводу виявлено рештки поселення І-ІІ століть н. е.

Зараз Тячів – місто районного підпорядкування, а з 1961 р, ще й районний центр Закарпатської області. Коли саме в Хустській котловині, на правому березі Тиси виник пра-Тячів, історики не знають. Перша письмова згадка про місто зустрічається в грамоті угорського короля Карла І (1329). Тут Тячів, як і сусідні Вишково, Хуст, Довге Поле і Сігет (сучасна Румунія) віднесений до королівських міст з наданням привілеїв. Грамота мала б сподобатися й сучасним тячівцям: за нею мешканців міста звільняли від податків на користь місцевих феодалів.

За кількістю населення, де мешкає понад 176 тисяч осіб, Тячівський район найбільший не лише на Закарпатті, а і в Україні.

Цікаво, що саме на Тячівщині знайдено одні з найдавніших знахідок Закарпаття які відносяться до кам’яного віку, зокрема стоянка древніх людей у печері Молочний камiнь та поблизу села Нижня Апша. А ось вже у наш час археологи знайшли римські монети-динарiї та залишки римської солекопальнi в Солотвинi. Це свідчить про те, що наш край входив у безпосередню контактну зону з Римською імперією.

Не менш оригінальним фактом є те, що найбільш снігове місце України – Руська Мокра. В середньому стійкий сніговий покрив лежить тут протягом 116 днів у році. А ось найглибша лікувальна установа в Україні знаходиться в Солотвині. На глибині 300 метрів у соляних печерах розташовано алергологічну клініку.

Тячівський район відомий також церквами та монастирями. Лісисті та малолюдні зелені Карпати були ідеальним місцем для побудови на цих територіях для відлюдників. Цим і скористалися перші монахи-християни, які прибули у наш край разом з учнями Кирила і Мефодія. Багато монастирів досі є місцем справжнього паломництва вірників з різних куточків України.

А загалом побувати там варто, подивитись є на що, адже місцина справді дивовижна. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост