Які вітаміни з грядки весною мають бути на нашому столі

Весна нас радує природою, що прокинулася, сонечком, теплом. Однак, на жаль, у цю прекрасну пору року у нас починається авітаміноз. Але при правильному харчуванні можна його уникнути. Для цього дуже важливо вживати продукти, в яких міститься велика кількість потрібних нашому ослабленому організму вітамінів, пише Укрінформ.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Навесні найдефіцитнішим елементом для нашого організму стає вітамін С, який відповідає за те, щоб наш організм пручався різним інфекціям. Він міститься в цитрусових, смородині, шипшині, щавлі, також є в картоплі і бобових. Вітамін Д відповідає за засвоєння організмом кальцію, який також відповідальний за імунітет. Він міститься в рибі, печінці, молочних продуктах, також в курячих яйцях. Вітамін Е відповідає за функціонування м’язів, а також статевої системи. Міститься він у рослинній олії, шипшині, зелені. Вітамін В відповідає за роботу нервової системи, міститься в гречаній крупі, рисі, горіхах, свинячому м’ясі …

Для того, щоб не дати весняного авітамінозу атакувати організм, візьміть за правило хоча б раз на день з’їдати порцію свіжого салату.

А ще не забувайте про кислу квашену капусту. Її можна сміливо назвати лідером весняних продуктів, адже в 100 грамах квашеної капусти міститься до 20 мг вітаміну С, який зміцнює імунітет і перешкоджає передчасному старінню організму. Крім того, квашена капуста багата на вітамін А, вітаміни групи В, а також вітаміни К і U. Ці речовини запобігають виникненню багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту, включаючи виразкову хворобу шлунка і виразку дванадцятипалої кишки. У квашеній капусті багато йоду і молочної кислоти, яка допомагає боротися з дисбактеріозом.

Звичайно, зараз можна купити будь-які овочі і фрукти в будь-який час року, були б гроші. Але ми з нетерпінням чекаємо першу зелень і овочі – огірки, редиску, салат і різноманітну зелень з грядки. А поки що спробуємо “дістати” більше вітамінів з тих продуктів, які зараз нам доступні. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост