Кріпацтво повертається? Соцмережі обурені заявою Шмигаля про заробітчан

Після заяви прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, що українців на заробітки за кордон можуть відпускати лише за певних умов і під контролем влади, соцмережі спалахнули.

Дехто почав обурюватся, що українці, буцімто, “стали кріпаками”, а уряд – “рабовласниками”, пише ВВС. Україна.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

З чого все почалось?

Чартерні літаки з українськими заробітчанами напередодні обговорювали під час зустрічі пана Шмигаля з представниками США та ЄС в Україні.

В результаті він оприлюднив заяву про те, що уряд готовий до перемовин про те, щоб українські робітники їхали на сезонні роботи, але є певні умови.

Важливою передумовою прем’єр назвав “легальне працевлаштування строком від 3 місяців із дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці українців”.

Координацію цієї роботи, тобто те, як і за яких умов будуть випускати на роботу українців, буде здійснювати урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Така заява обурила деяких користувачів соцмереж. Прем’єру нагадували про статтю Конституції про свободу пересування і право кожного вільно залишати територію України. Такі зустрічі порівнювали з нарадами рабовласників, владу України – з владою КНДР, а українців називали кріпаками.

Напередодні українські заробітчани дев’ять годин чекали дозволу на виліт до Великої Британії. Виліт дозволили, поки не почався гучний скандал. Після цього випадку прем’єр був змушений зустрітися з послами США та ЄС.

“Вільні люди у вільній країні”

“У більшості нормальних країн така позиція щодо свобод власних громадян коштує посадовцям посади”, – написав член “Несторівської групи” і експерт з енергозбереження Святослав Павлюк під постом Шмигаля.

“Шмигалю, а коли в Україні поновили кріпосне право, чи “залізну завісу”, просвіти, може ми щось пропустили? З яких це пір уряд вирішує кого, коли і на яких умовах випускати з краіни?” – обуруюється Вадим Кварцяний.

“Перепрошую, це взагалі про що? Які “переговори”? Люди хочуть працювати за кордоном, то люди їдуть за кордон. Бо вони так хочуть. Бо вільні люди у вільній країні”, – пише Олександр Северин.

“Повернемо заробітчан додому”, “І більше не випустимо”, “І більше не впустимо” – теж варіант”, – написав у Facebook політик Анатолій Гриценко.

“…для сотень тисяч і мільйонів українців неможливість виїзду – страшніша, бо роз’ятрює радянські шрами безвиході, безправності, приреченості”, – пише медійний та політичний експерт Євген Глібовицький.

“Знову буде “заберіть нас додому”

Інші ж виправдовують дії влади.

“Як на мене, там справа більше в тому, що назад їх (заробітчан – Ред. ) потім повертати знову буде головняк уряду України, а не країн, куди працівників на сезонки забирають. Сезонка закінчиться, а рейси можуть не відновити і знову буде “заберіть нас додому”, – написав Андрій Савчук.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що через пандемію сотні тисяч людей повернулись до України, і було б корисним залишити їх працювати в Україні.

Тим часом, у прикордонній службі пояснили ВВС News Україна, що жодного розпорядження про обмеження виїзду українців за межі України немає.

Громадяни можуть виїздити через відкриті 19 пунктів пропуску на сухопутному кордоні. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост