На Закарпатті цвіте кущ, що відганяє розбійників, а хто його пошкодить – не втече від злої долі

На Закарпатті продовжує квітнути глід.

Газета «ЯСНО» вирішила поділитися з улюбленими читачами цікавими фактами про цю рослину.

Цей кущ неймовірно цілющий. Квіти, листя та плоди глоду мають лікувальні властивості, які знижують артеріальний тиск і можуть виступати у якості легкого седативного засобу.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Але чи знали ви, що колючі гілки глоду у давнину використовували для виготовлення огорож, аби відганяти розбійників.

Білі квіти глоду є символом невинності, а червоні плоди восени – символом зрілості.

За сакральним календарем друїдів глід і терен, який часто згадується в кельтській міфології – одна і таж рослина. Кельти вважали його сильним магічним деревом, з якого робили жезли для магів і чаклунів. Колючки рослини використовувалися відьмами для протиканія фігурок з воску.

Кельтський фольклор говорить нам, що жінка, яка виходить на світанку ранку Травневого Дня (1 травня) і вмиває обличчя росою з дерева глоду, буде неймовірно красива.

У Давній Греції глід символізував надію, шлюб, вважалося. що це – дерево богині фізичного, тілесного кохання. Греки були переконані, що амулети з цього дерева допоможуть дівчині знайти свою пару, вийти заміж, також захистять шлюб.

За повір’ям дерево зачароване, кожен, хто його образить чи пошкодить – не втече від нещастя та злої долі. Кара буде неминуча та жорстка: смерть близьких, дітей, падіж всієї худоби, великі втрати, чи грошей, чи щастя. Можливо, саме з поваги до деревини та перед її силою до гілок прив’язують невеличкі смужки тканини, і це схоже на своєрідну жертву богині. Так, наприклад, роблять і понині в Ірландії, подекуди в Німеччині. В цілому глід неоднозначна рослина: з одного боку, надія та сподівання на майбутнє, з іншого – тісний зв’язок с чарами та злими силами. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост