В Ужгороді цвуть декоративні ЯСНОясени. ПАХУЧІФОТО

Знаєте, чому ЯСНОясен? Бо слово «ясен» походить від слова «ясний», або «світлий», як і газета «ЯСНО».

Ці дерева назвали так через те, що їхнє листя добре проводить світло.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Зараз вони білою піною у вигляді пишних, повітряних, запашних суцвіть, що покривають всю крону, особливо виділяються і здається, ніби дарують закарпатцям «манну небесну», яка насправді є їхнім розкішним цвітінням. А запах – просто неймовірний.

Для Ужгорода ясени, як і липи та сакури – також дерева-символи. Згадаймо хоча б знаменитий  ясен Масарика, про який відомо не лише всім закарпатцям, але й тисячам гостей міста, які хоча б раз бачили його чи чули про нього.

А чи знаєте ви, що плоди ясена містять велику кількість жирів і білків, вони здавна вживалися людьми. У 18 столітті, в Англії консервували незрілі плоди, які служили приправою до овочевих і м’ясних страв.

Це дерево відоме також тим, що з надрізів його кори витікає солодкуватий сік, що твердіє на повітрі і утворює тверду масу крупинок – «манну», яка містить багато поживних речовин, її використовують як лікарський засіб. Ввели ясеневу манну в список лікарських засобів ще араби.

В уяві наших предків ясен був деревом, що зв’язує світи людей і богів; уособлював зв’язок між минулим і майбутнім, деревом відродження та оновлення. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост