Нині – Юря. Чому вдосвіта треба митися росою

Сьогодні відзначають одне з найбільших весняних свят на честь мученика Юрія Змієборця. Він є одним із найшанованіших святих, борцем зі злом. У Юріїв день варто годувати тварин квітами та вмиватися росою. Сьогодні не можна брати ниток до рук та не варто кричати.

Святий Юрій, або ж як називають його на заході Георгій – один з найбільш шанованих святих. За переказами, він жив у III столітті. На іконах його зображують верхи на білому коні зі списом, який проколює змія. Це є символом перемоги святого над дияволом – древнім змієм, пише  vsim.ua.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Юрія вважають захисником свійських тварин. Тож, багато традицій у цей день пов’язано саме з тваринами.

У Юріїв день перед вигоном господарі годували корів квітками, аби вони давали багато молока. Та, звичайно, молилися святому Юрію, аби він беріг худобу.

У народі кажуть: “Юрій землю відмикає“. За повір’ям, саме цього дня святий відмикає весняну землю і випускає росу, від чого трави починають рости. Ранкова роса в цей вважається цілющою.

Наші предки вірили, щоб бути здоровим цілий рік, потрібно прокинутися ще до сходу сонця і прокачатися по росі. В день Юрія категорично не можна нічого в’язати та навіть тримати в руках вироби з вовни. Вірили, що в господаря тоді буде невдалий рік. Крім того, в цей день не можна лаятися і підвищувати голос, вважають, що хто не дотримається заборон, стає особливо вразливим і його може вдарити блискавка. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост