Біля ужгородського палацу закоханих зацвіло Боже дерево

В Ужгороді триває сезон цвітіння дерев. На заміну одним розквітають інші і краса довкола продовжує радувати.

Зараз біля палацу, де закохані поєднують свої долі агент газети «ЯСНО» сфотографував розкішний кущ тамариксу.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Що нам про нього відомо?

Тамарикс вважався в Стародавньому Єгипті священним деревом, що володіє сильними окультними властивостями. Він користувався великою повагою у древніх єгиптян, оскільки  вважалося, що його колючий кущ виріс навколо тіла бога Осіріса і захистив його.

У тамариксу є ще одна назва – Боже Дерево. Науковці помітили, що через кору тамариксом виділяють білий солодкий крохмалистий порошок. Існує гіпотеза про зв’язок цього порошку зі знаменитою манною небесною, яка згадується в Біблії.

Тож який зв’язок між манною небесною і цією рослиною? Справа в тому, що на гілках тамариксів живуть цікаві комахи щитівки. Вони проколюють кору, і на місці проколів виділяється солодкий, приємного смаку сік. Згодом він підсихає, стає твердим і перетворюється в їстівні дрібні крупинки. Тримаються вони на гілках неміцно. Під час сильних вітрів і буревіїв потоки повітря піднімають і переносять крупинки на великі відстані. Іноді вона випадає у вигляді солодких сухих дощів. Жителі пустелі – бедуїни могли поласувати солодкою скоринкою з куща тамариксу, яку змішували з борошном і вживали як ласощі, по-арабськи це зветься «аль-ман». Однак, багато дослідників вважають зв’язок манни і тамариксу сумнівною гіпотезою і запевняють, що манною небесною було щось інше.

Як би там не було, а краса ужгородських кущів тамариксу поза сумнівом. Вони дійсно неймовірно гарні. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост