В Ужгороді почали продавати коричневий буряковий цукор. ФОТО

Він набагато корисніший за білий

В Ужгороді зараз можна вільно купити  так званий коричневий цукор, вартість якого набагато перевищує ціну звичайного. Коштує він 72 гривні за кілограм, на відміну від звичного, який можна купити за 13-15 гривень.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Чи справді коричневий буряковий цукор є більш корисним за звичний, адже про білий навіть лікарі переконують, що він шкідливий і вживати його не варто.

Білий цукор, незалежно від того, якого він походження – тростинний або буряковий – це рафінований (оброблений, відбілений, очищений усього корисного) цукор. Коричневий же – це цукор первинний, необроблений.

Утім назвати корисним не можна навіть такий цукор.

Під час виробництва білого цукру буряк нарізають тонкими скибочками, вичавлюють із них сік і підігрівають його, поки не залишається густий, солодкий сироп. Потім із цього сиропу виробляють кристали цукру, які очищають, доки вони не стануть білими. Тростинний цукор готують майже ідентичним способом, ось тільки для його очищення іноді використовують тваринне вугілля, яке виробляють, спалюючи кістки. У самому готовому цукрі немає залишків цього вугілля, але багато вегетаріанців і веганів  не вживають його через використання продуктів тваринного походження під час виробництва.

Крім того, будь-який цукор, у тому числі, буряковий коричневий не є здоровим для підшлункової залози, яка може не впоратися з переробкою великої кількості солодкого продукту, що призводить до ряду хвороб.

Ласунам, які все ж не можуть відмовитися від солодощів краще замінити їх натуральним медом, солодкими фруктами (банани, абрикоси, виноград), або сухофруктами (фініки, родзинки, курага).  Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост