Життя в горах знижує ризик розвитку хронічних захворювань

Нове дослідження показало, що люди, які живуть у високогірних районах, мають низький ризик розвитку хронічних захворювань, таких як гіпертонія і діабетична анемія. Причина цього може бути пов’язана з тим, що їх організм адаптувався до життя з меншою кількістю кисню, пише Укрінформ.

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Спостереження за людьми Мосо, котрі живуть поблизу Тибетського плато на висоті понад 2 500 тисячі метрів, показало, що ті мають більш низький ризик розвитку гіпертонії і діабетичної анемії, ніж низькогірні жителі Хань.

Люди живуть високо на Тибетському плато протягом багатьох тисяч років і їх фізіологічні особливості, мабуть, є тим, що пом’якшує гіпоксичний стрес.

У той час як мандрівники на великих висотах відчувають зниження споживання кисню приблизно на 10 — 20 відсотків, тибетці не відчувають жодного дефіциту. Це відбувається тому, що їх тіла природним чином розширюють свої кровоносні судини у процесі, званому вазодилатацією, щоб компенсувати знижений вміст кисню. Це підвищує їх кровопостачання та знижує кров’яний тиск, щоб збільшити доставку кисню.

Оскільки останнім часом хронічні захворювання стають глобальною проблемою охорони здоров’я, дослідники говорять, що дуже важливо зрозуміти, як на них можуть впливати різні локальні особливості й генетичні адаптації. Більше ексклюзивних новин читай у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост