Чому на суді наші землячки виправдовують своїх кривдників

Про це газеті «ЯСНО» розповіла експерт програми «Стосується кожного», адвокат кандидат юридичних наук, професор кафедри правознавства та галузевих юридичних дисциплін НПУ імені М.П.Драгоманова Леся Дубчак.

Жаль! Його ж посадять

– Насилля в родинах. Чому часто на судах жінки вибачають своїх кривдників?

  • Серденько, читай газету «ЯСНО»!

Це – одна з проблем, із якою я як експерт зіштовхнулася саме під час однієї з останніх програм «Стосується кожного». Жінка десятиліття зазнавала фізичних ушкоджень, зневаги і побоїв із боку чоловіка. І навіть у той час, коли в неї були середньої тяжкості тілесні ушкодження і можливість притягнути кривдника до кримінальної відповідальності, вона пішла до поліції і забрала свою заяву. Експерти, не юристи, а психологи, що працюють із жертвами домашнього насилля, часто пов’язують цю проблему із так званим колом насильства. Справа в тому, що жінці дуже важко вирватися з нього і на якомусь етапі зупинитися, а не вибачити кривдника, і повернутися до нормального життя. Які причини цього явища? Нерідко жертви до кінця навіть для себе не можуть пояснити свою поведінку. Інколи кажуть: «Жаль! Його ж посадять!» Іноді пояснюють, що чоловік пообіцяв більше так не робити. Справді,  певний час у такій родині може тривати цукерково-букетний період, а потім усе знову повертається у вже звичний цикл і щодо жертви чиниться чергове насилля. Як кримінолог я ще можу пояснити таку поведінку жертв тим, що вони, як правило, в таких стосунках і в житті… не відчувають себе самодостатніми і зрілими особистими. Зазвичай жінки, які терплять насилля з боку чоловіка, не мають освіти. Ця тенденція не охоплює усі випадки, але вона є. Такі жінки дуже рано починають стосунки, часом ще неповнолітніми, не мають професії, не є фінансово незалежними, не мають фаху, доходу, житла, можливості в силу цих факторів самостійно заробляти на життя. Вони стають фінансово залежними від чоловіка і не бачать можливості все кинути і піти в світ за очі й почати все спочатку.

Тому основна рекомендація дівчатам, бо все ж вони в основному стають жертвами домашнього насилля, здобувати освіту, мати професію, бути фінансово незалежними. Тоді більше шансів, що на будь-яке насилля в родині буде належний опір, реакція і жінка не буде себе відчувати незахищеною. Повний текст читай тільки  у газеті «ЯСНО». ЗакарпатПост